Carl Bernstein & Bob Woodward: Presidentin miehet

presidentinKesäkuussa 1972 joukko miehiä murtautui Yhdysvaltain demokraattisen puolueen Watergate-hotellissa sijanneeseen päämajaan. Kuin sattuman oikusta joukkio jäi kuitenkin kiinni ja tästä seurasi poliittisten paljastusten ja skandaalien ryöppy, mikä johti lopulta uudelleenvalitun presidentin Richard Nixonin eroon paria vuotta myöhemmin.

Vallan vahtikoiraksi usein tituleerattu lehdistö täytti alkuperäisessä ”gatessa” roolinsa, ja erityisesti Washington Postin toimittajakaksikko Bob Woodward ja Carl Bernstein tonkivat innolla vaikeaselkoista vyyhtiä. Lehtijuttujen ohella syntyi myös sujuva ja salapoliisijännärin tavoin etenevä journalistinen kronikka parivaljakon tutkimuksista. Hyvin nopeasti kirja muokkaantui myös palkituksi ja kehutuksi elokuvaksi. Kirja itsessään on kuitenkin aivan yhtä mielenkiintoinen ja siinä tuodaan esille myös muiden lehtien panos paljastusten sarjassa.

Mikään kaiken kattava näkemys kirja ei tietenkään ole ja ilmeisesti vieläkin on epäselvää, kuinka likelle vallan kovinta huippua lainvastainen poliittinen toiminta ja sitä seuranneet salailuyritykset ylsivät. Ainoastaan jälkimmäisen suhteen on tiedossa, että itse Nixon pyrki jarruttamaan tutkimuksia ja joutui tästä lopulta maksamaan nöyryyttävällä erolla. Vuosien 1972–1974 aikana silmukka kiristyi hänen kaulallaan jälkien johtaessa pikkutekijöistä kohti vallan kovinta huippua, ja juuri tästä ajojahdista kirja kertoo omasta näkökulmastaan.

Kirjaa lukiessa käy kuitenkin selväksi muutama muukin olennainen asia toimittajien yrittäessä päästä kiinni syiden ja seurausten verkostoon. Murtautuminen päämajaan ja siihen liittynyt salakuunteluyritys olivat vain pieni osa laajempaa harmaalla alueella ja lain väärällä puolella liikkunutta toimintaa. Presidentin lähettyvillä hierarkiassa olleet ja valtaa käyttäneet miehet muodostivat laajan suhteiden verkoston, jonka toiminta avautui pala palalta noina kyseisinä vuosina. Ison kuvan hahmottuessa toiminnan taustalta paljastui yleisen kieroilun ja manipuloinnin ohella myös sekavia vaalirahakuvioita.

Ehkäpä iso kuva onkin lopulta kuva amerikkalaisesta versiosta demokratiasta, jossa kiiltävien kulissien takana on armoton todellisuus, jota leimaa rahan valta sekä täydellinen moraalin puute. Rahan valta sinänsä ei ole yllätyksellinen asia puhuttaessa Yhdysvaltalaisesta demokratiakäsityksestä, sillä onhan viime vuosinakin vaalien yhteydessä todettu, että presidentiksi pääsee hyvin todennäköisesti se, joka kykenee keräämään eniten rahaa. Kun kampanjointiin käytetään tähtitieteellisiä summia, kukapa kaikkia rahavirtoja kykenisi seuraamaan ja samalla tarkkailemaan massiivisen koneiston jokaisen jäsenen moraalia.

Woodwardin ja Bernsteinin kirjan ydin onkin osittain myös siinä, millaisen porukan yhdysvaltalaiset onnistuivat äänestämään kahteen kertaan (!) Valkoiseen taloon. Joukosta kun ei juuri tunnu löytyvän muita kuin selkärangattomia tyyppejä, mitä korkeammalle tasolle noustaan. Kysymykseksi nousee jossain määrin se, oliko kyse yksittäisestä poikkeuksesta vai ainoastaan poliittisesta kömpelyydestä, josta syystä koko juttu lopulta tuli päivänvaloon. Kun ajattelee Nixonin hahmoa, ei voi välttyä ajatukselta, että sekä isäntä että lojaalit alamaiset olivat moraalisilta opeiltaan samasta puusta veistettyjä. Ehkä tässä tapauksessa koko joukkio oli niin läpimätää, että asian oli tultava julki ennemmin tai myöhemmin.

Kuten eräs nimettömäksi jäänyt lähde kirjassa toteaa: ”Ei tämä Watergatesta alkanut. Se oli Valkoisessa talossa elämäntapa.” Syitä moraalin uupumiselle voisi haeskella siis kauempaakin, ja mistäpä sitä tietää olivatko ne edellisetkään sen parempia, kenties vain hieman fiksumpia!

Alkuteos: All The President’s Men (1974), Julkaisija: WSOY (1974), Suomentanut: Arto Häilä.

Advertisement
Kategoria(t): Bob Woodward, Carl Bernstein, Kirjat Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Carl Bernstein & Bob Woodward: Presidentin miehet

  1. juu sanoo:

    Mielekkäitä kirjavalintoja. Jatka samaan malliin, vaikka taukoa onkin piisannut jonkin verran.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s