Upton Sinclair: Chikago

Upton Sinclairin Chikago (The Jungle, 1906) ilmestyi alun perin sosialistisessa lehdessä vuotta ennen julkaisuaan yksissä kansissa. Vielä samana vuonna kirjasta julkaistiin myös suomennos, jonka löytänee lähinnä hyvin varustelluista kirjastoista tai vaihtoehtoisesti e-kirjana esimerkiksi Gutenberg-projektin sivuilta. Suomennos on paikoin vanhahtava, kääntäjä on muun muassa katsonut tarpeelliseksi selittää jalkapallo-termin merkityksen, mutta täysin lukukelpoinen.

Kirjan paljastuksilla oli Yhdysvalloissa jonkinmoista vaikutusta, Chicagon lihanjalostusteollisuuden epäinhimillisistä olosuhteista kertova teos herätti huomiota aivan maan korkeinta johtoa myöten ja johti osaltaan edes jonkin verran lainsäädännölliseen kehitykseen. Kirjan parasta antia ovat nimenomaan lihanjalostusteollisuuden raadollisuudesta (!) kertovat osat. Sinclair teki taustatyönsä kunnolla ja tutki oloja viikkojen ajan, joten kuva lienee kaikessa hätkähdyttävyydessään vähintäänkin oikeansuuntainen.

Näissä kohdin kapitalismi näyttää voiton maksimoinnissaan kaikkein likaisimmat kasvonsa. Ihminen on koneen osa, joka on korvattavissa käden käänteessä toisella samanlaisella, kun edellinen on kulutettu loppuun. Muutenkin moraali on vähissä, herää ajatus, että kapitalismi tarvitsee toimiakseen edes jollain tasolla lainsäädännöllistä suitsemista. Huomaa näkemyksen ajankohtaisuus!

Teoksen kehystarina on puolestaan muuten kiinnostavan kirjan kompastuskivi. Periaatteessa se on mielenkiintoinen kertoessaan liettualaisen maahanmuuttajaperheen onnentavoittelusta ja kompasteluista kohti kurjuutta. Jostain syystä tämä amerikkalaisen unelman karilleajo sisältää runsaasti yhtymäkohtia Michael Ciminon vuonna 1979 ohjaamaan elokuvaan Kauriinmetsästäjä, enkä tarkoita ainoastaan, että molemmat elokuvat alkavat yhteisöllisyyttä kuvaavalla hääkohtauksella. Kaiken kaikkiaan ulkoinen todellisuus on unelmaa mahtavampi, joten yleinen tematiikka on molemmissa hyvin tutunoloista.

Kun tietää kirjailijan taustat, on kuitenkin selvää, mihin suuntaan teos kaikessa tarkoitushakuisuudessaan loppua kohden kallistuu: kun kapitalismin kurjuus on ensin paljastettu, on tietenkin selvää, että totuus löytyy sosialismista. Teoksen propagandistinen loppu ei jaksa enää innostaa. Kyseessä lienee ollut kuitenkin kirjailijan oma unelma, joten se hänelle sallittakoon!

Alkuteos: The Jungle (1906), Julkaisija: WSOY (1906), Suomentanut: O. A. Joutsen.

Kategoria(t): Kirjat, Upton Sinclair Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti